Herinneringen

Ik ben ‘ s ochtends in bed meestal vroeg wakker, probeer dan vaak vergeefs nog wat te slapen, maar wordt in plaats daarvan overspoeld door allerlei gedachten.

Het zijn vaak herinneringen die dan boven komen en dan met name aan de dingen die fout gingen.
Wat is dat toch dat je je vooral de pijnlijke dingen herinnert en de mooie dingen niet??

Vermoedelijk een biologisch mechanisme of principe: de herinnering aan je fouten moet je ervoor bewaren om opnieuw de fout in te gaan. Zelfbehoud waar een prijskaartje aan hangt in de vorm van hartenpijn.

‘Bitter memories, stay away from me’ zingt Lucinda Williams. Kom je je geheugen maar resetten als een computer en gewoon overnieuw beginnen met een blanco strafblad….

Het liedje van Lucinda Williams op YouTube:

Advertenties

3 gedachtes over “Herinneringen

  1. Interessant wat je schrijft, Jacques. Ik las vandaag net een verhaal van schrijver en fietser Bob den Uyl (het boek is al zo’n 40 jaar oud) dat hij zijn geheugen rampzalig vindt. Waarom onthoud je de leuke dingen en wis je de leuke dingen, zo vraagt hij zich af. Hij denkt dat dat typisch bij hem hoort, maar het schijnt een tamelijk algemeen menselijk verschijnsel te zijn. Maar je geeft er een positieve wending aan; om te voorkomen dat je vergelijkbare fouten nog een keer gaat maken.
    Bij mensen met autisme lijkt het piekeren over gemaakte fouten langer aan te houden. En dat maakt het soms best wel zwaar om er mee om te gaan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s