De verhuizing

Foto: Pixabay.com

Mijn schoonmoeder van 83 gaat verhuizen naar een appartementencomplex. De eengezinswoning waarin ze 60 jaar met wijlen haar echtgenoot heeft gewoond, wordt te groot, net als de tuin bij deze woning.

Maar een oude boom laat zich moeilijk verplanten. Het kostte veel overredingskracht om haar zover te krijgen om deze stap te zetten. Want ze laat niet alleen een huis, maar eigenlijk een heel leven achter zich bij vertrek. En ze heeft dit soort beslissingen nooit eerder alleen hoeven nemen, tot nog toe was daar altijd die echtgenoot die meebesliste, die steun en toeverlaat die 3 jaar geleden wegviel en smartelijk gemist wordt.

Vandaag hebben vrouwlief en ik alvast wat spullen naar de kringloop gebracht, waaronder 93 puzzels van wijlen mijn schoonvader. Want puzzelen deed-ie graag, ’s avonds na werktijd, voordat dementie en Parkinson hem reduceerde tot een zwijgende en passieve figuur die de hele dag in een stoel hing.
En de sjoelbak ging ook mee naar de kringloop, net als een hoop glaswerk en ander gerei. Want een mens verzamelt en bewaart wat af in een leven en een appartement is voor al die spullen te klein.

Maar het bij elkaar rapen van die spullen is moeilijk geweest voor schoonmoeder: al die herinneringen die dan boven komen, dat besef van voorbij zijn, van een definitief afsluiten van een leven als ‘echtgenote van’. En het komt nooit meer terug, dat leven. De rivier stroomt maar één kant op, de tijd gaat één richting op en dat is richting het einde en de dood.

En waar sommige mensen nog de troost van het geloof hebben, heeft mijn schoonmoeder helemaal niks. De kerk, dat is iets van vroeger, een Rooms-Katholieke kerk die vooral aan zieltjes winnen deed en weinig oog had voor de noden van de gewone man. Daar heeft ze al lang geleden afscheid van genomen. En een oud mens verandert niet meer, ze heeft eenmaal die beslissing genomen en dat blijft zo.

4 gedachtes over “De verhuizing

 1. En als je schoonmoeder verhuist laten ook jullie en in het bijzonder je vrouw ook een eigen huis waar zoveel herinneringen liggen achter. Sterkte daarmee en met de zorg voor je schoonmoeder.

  Like

 2. Dit zijn zware tijden voor jullie en voor je schoonmoeder.
  Ik heb het zelfde meegemaakt met mijn vader, kort nadat mijn moeder
  overleed ging hij verhuizen naar een flat.
  Maar wat mijn man en ik niet in de gaten hadden was dat hij al aan het dementeren was.
  Toen verhuisd naar een bejaardentehuis al binnen een jaar naar de zorg afdeling.
  En toen kwam het moment daar dat hij naar een gesloten afdeling moest.
  Het was zo confronterend dat nu zijn spullen in een nachtkastje en een smalle kast waren gereduceerd.
  Dat ik dacht dit is dus wat eraan het eind van een mensenleven overblijft, zo in en in triest.

  Ik vind de foto die je gebruikt bij dit stuk heel mooi het geeft weer wat woorden niet kunnen vertellen.
  Sterkte met alles en onthou de mooie herinneringen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s